Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.

  • Imunitatea are un rol esential in pastrarea sanatatii organismului. Sistemul imunitar este un sistem complex de tesuturi, celule si proteine care protejeaza organismul impotriva bolilor. Este implicat in indepartarea sau distrugerea corpurilor straine daunatoare sanatatii, patrunse in organism (virusuri, bacterii, ciuperci, toxine, veninuri etc), cat si in distrugerea unor structuri proprii alterate (celule tumorale, celule moarte, celule cu diverse anomalii).
  • Protectia impotriva microbilor si respectiv rezistenta la infectii a organismului este determinata de starea sistemului imunitar. Un sistem imunitar puternic opreste milioanele de microbi cu care oganismul vine in contact permanent.

Ce duce la un sistem imunitar slabit.

  • Sistemul imunitar poate fi slabit de lipsa unor substante nutritive, de o alimentatie dezechilibrata, de solicitarile fizice si psihice, lipsa somnului, lipsa activitatii fizice, poluarea mediului, inaintarea in varsta. Hormonii de stres secretati in exces dezechilibreaza sistemul imunitar si predispun organismul la infectii si alte afectiuni. Alimentatia gresita, alcatuita din grasimi, dulciuri, carne, produse de patiserie determina acumularea de substante nocive in organism si slabirea capacitatii de aparare naturala. Activitatea sistemului imunitar scade foarte mult o data cu inaintarea in varsta.
  • S-a constatat ca raceala si gripa apar mai frecvent in perioadele de stres, in conditii de alimentatie nesanatoasa, sedentarism sau lipsa de odihna. De asemenea, varstnicii sunt mai predispusi la infectii respiratorii decat restul populatiei.

 Sistemul imunitar este cel care apara organismul de agresiunea microbilor. Scaderea imunitatii atrage dupa sine cresterea frecventei infectiilor. Astfel, sustinerea si intarirea imunitatii sunt masuri importante atat pentru prevenirea bolilor cat si pentru vindecarea mai rapida a acestora.

Remedii naturale valoroase in raceala si gripa

  • Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita de om.Mierea contine zaharuri de inalta calitate dar si fermenti, enzime, saruri minerale si vitamine. Mierea de albine are calitati nutritive excelente si in urma studiilor s-a demonstrat ca are si multiple actiuni terapeutice. Este recomandata pentru profilaxia infectiilor respiratoriii datorita efectului hranitor, stimulant imunitar si antimicrobian.
  • Fructele de catina constituie cea mai bogata sursa naturala de vitamina A, vitamina E, carotenoizi si flavonoizi. Catina contine si cantitati mari de vitamina C, vitaminele din grupul B, K, F si P, acizi grasŸi esentiiali sŸi fitosteroli, zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, proteine si saruri minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier).Catina este folosita ca aliment si ca medicament. Are proprietati terapeutice multiple, cele mai importante fiind cele antioxidante, antitumorale, antianemice, antiaterosclerotice. Prin faptul ca intareste capacitatea de aparare a organismului si sustine procesele biologice normale, acestea sunt recomandate atat in prevenirea, cat si in tratarea infectiilor respiratorii.
  • Propolisul este un produs al stupului pe care albinele il pregatesc pentru apararea impotriva microbilor, mucegaiurilor sau a altor intrusi. Contine un amestec de substante valoroase in terapeutica: flavonoide, acid ferulic, ceruri, aminoacizi, fermenti, enzime, minerale (siliciu, magneziu, cupru, fier, aur, calciu), substante antibiotice, rasini, acizi aromatici. Are efecte terapeutice extraordinare imunostimulante, antioxidante, antiinflamatoare, antipiretice, antibacteriene, antivirale. Previne si trateaza eficient infectiile respiratorii.

Din grija pentru familia ta, alphega te invata cum sa previi micile neplaceri cauzate de problemele imunitare.

Speram ca informatiile din acest articol au fost utile. Spune-ne intr-un comentariu cum ai folosit sfaturile noastre!

Articol scris de Dr. Mariana Olingheru