Tot mai multe persoane simt ca nu pot face fata solicitarilor profesionale si personale. Nervozitatea, tulburarile de concentrare, epuizarea si dezechilibrul se numara printre reactiile posibile ale corpului, iar cand aceste tulburari nu sunt tratate sau cauzele nu sunt solutionate, numeroase persoane intra in stari de indispozitie, prezinta probleme psiho-vegetative si chiar depresii. Tulburarile psiho-vegetative reprezinta simptomele organismului ca reactie la apasarile sufletesti, in spatele carora nu se ascund afectiuni organice.

Posibile cauze pentru starile de indispozitie 

  • Schimbari hormonale 
  • Probleme interpersonale 
  • Lipsa luminii in lunile de iarna 
  • Cresterea cerintelor de zi cu zi 
  • Stimulare in exces 
  • Afectiuni organice 

Tulburarile usoare pot fi tratate cu sunatoare, car are un efect benefic asupra dispozitiei generale. Stimularea nervoasa puternica, frica, panica si nervozitatea pot fi alinate in anumita masura cu sunatoare. Avantajul acesteia fata de alte medicamente este ca nu produce dependenta. Medicamentele obtinute din aceasta planta sunt foarte apreciate in tratamentele depresiei. Extractul de sunatoare este la fel de eficient in cazul formelor usoare si medii de depresie, ca si tabletele sintetice. Pacientii au avut reactii la fel de bune si de doua ori mai bine comparativ cu placebo. Au un efect de calmare, linistire si rezistenta la stresul zilnic.

Actiunea si efectele secundare ale sunatoarei 

Actiunea acestui remediu se resimte abia dupa doua saptamani. Printre efectele secundare, nedorite, amintim sensibilitatea sporita a pielii la soare. In special in cazul persoanelor cu tenul foarte deschis, pericolul arsurilor solare creste simtitor. In cazul anumitor medicamente, cum ar fi cele cu continut de digoxina, anumite antidepresive, anticoagulante sau a celor de reducere a reactiei de respingere in urma unui transplant de organe, trebuie sa va asteptati la o scadere a actiunii in cazul in care este administrata si sunatoarea. Discutati cu medicul dvs. pentru a stabili in ce masura sunatoarea este potrivita in cazul dvs.

Ce altceva mai puteti face?

  • Invatati sa va deconcentrati
  • Identificati cauzele care produc starile de indispozitie 
  • Incercati tehnicile de relaxare, ex: seminarii anti-stres
  • Stabiliti prioritatile din viata dvs.
  • Solicitati ajutor atunci cand simtiti ca sunteti depasiti 
  • Serotonina, hormonul responsabil pentru buna dispozitie se regaseste in alimente precum pastele, cartofi, fasole, banane si in dulciuri, in special in ciocolata.
  • Profitati de soare si iesiti la o plimbare
  • Adoptati o dieta sanatoasa, cu fructe si legume din plin.

La ce trebuie sa fiti atenti?

In cazul depresiilor care depasesc starile de indispozitie, asadar cele care se intind peste o perioada lunga de timp sau in cazul suspiciunii prezentei un afectiuni psihice, se recomanda consultul unui medic. Pacientii care sufera de tulburari de somn, frica sau simptome organice, ar trebui sa apeleze la medic.

Sunatoarea impotriva depresiei provocate de sezonul rece 

In lunile de toamna si iarna, descompunerea hormonului melatonina este intarziata de lipsa luminii. Urmarea: ne simtim obositi si lipsiti de vlaga in timpul zilei. Lipsa luminii soarelui afecteaza productia de serotonina, responsabila pentru buna dispozitie. Simptomele depresive care apar regulat in sezonul rece sunt numite depresii sezoniere sau depresii de iarna. Melancolia, tristetea, senzatia de gol si frica sunt trairi specifice depresiei.

Atunci cand pe langa oboseala, apar si pofta de dulce, epuizarea si cresterea in greutate, inseamna ca va confruntati  cu o depresie de sezon, care incepe in lunile de toamna si se incheie odata cu instalarea primaverii. Vestea buna pentru cei afectati este ca odata cu incalzirea vremii, simptomele depresive incep sa dispara. Depresiile sezoniere trebuie clar delimitate de cele reale, care se produc indiferent de sezon si care sunt insotite de pierderea poftei de mancare, de scaderea in greutate si de tulburarile de somn. In situatiile severe, nu ezitati sa solicitati un consult de specialitate.